djurensfakta

Alla inlägg den 29 maj 2012

Av E - 29 maj 2012 18:04

I Sverige finns det cirka 20 arter sniglar, och en av dem är den välbekanta och ökända mördarsnigeln.

Sniglar är blötdjur som hör till gruppen (landlung) snäckor utan synligt skal. De härstammar från snäckor som tillbakabildat sitt skal, men det finns ofta rester av skalet kvar i form av en kalkplatta eller korn av kalk i kroppen. De är fördelade på familjerna skogs-, köl- och masksniglar. Sniglar är dubbelkönade (hermafroditer), det vill säga de är både hanar och honor på en gång.


Skogssniglar

Skal saknas helt hos skogssniglarna, eller så förekommer det i form av kalkkorn inuti kroppen. Andningshålet sitter framför mitten av den korniga ryggskölden (manteln).
I Sverige finns det tiotalet arter, och i hela världen knappt 50 arter.

   

Spansk skogssnigel (mördarsnigel)

Den spanska skogssnigeln, eller mördarsnigeln som den också kallas, är oftast mörkt brunröd med en röd frans nertill, men den kan variera från nästan svart till orange. Därför kan man inte med säkerhet känna igen den på utseendet, utan man måste studera detaljer inuti kroppen för att veta vilken art det är.

Man kan oftast misstänka att det är spanska skogssniglar det rör sig om när det finns mängder av dem på samma ställe. Dessutom är de ytterst slemmiga. Den kan exempelvis lätt förväxlas med både svart och röd skogssnigel. I vuxet tillstånd blir sniglarna ca 7-15 cm långa.

    

Svart skogssnigel

Detta är den vanligaste av våra stora kolsvarta sniglar, men färgen kan variera från att vara nästan vit till grå eller brun. Ryggen är täckt av långsträckta, kölade upphöjningar. Den blir sällan mer än 12 cm lång.

   

Röd skogssnigel

Mördarsnigel kan även förväxla smed röd skogssnigel, vilken vanligen är mörkt tegelröd, även om den också kan variera i färg. Den trivs enbart i lövskog, och sprids långsamt. Det är en snigel som inte orsakar någon nämndvärd skada i trädgårdar. Den kan bli upp till 15 cm lång, men den är vanligen mycket kortare.

   

Masksniglar

Vi har bara en art masksnigel, Boetgerilla pallens, i landet. Den har under de senaste decennierna snabbt spridits från Kaukasusregionen till Europa och Sverige, och kom hit 1974.

Masksnigeln har etablerat sig främst i västra Sverige, men även i Värmland, Uppland och Hälsingland, men den är troligen mer spridd. Den finns främst i trädgårdar och parker. Sprids sannolikt med trädgårdsväxter och trädgårdsavtal..


Masksnigeln som är ensartat ljusgrå och har köl, kan bli upp till 5 cm lång.

Snäckor – inte sniglar

Snäckor är, liksom sniglar, också blötdjur, men med ett synligt, yttre spiralvridet skal, "hus". Här är våra vanligaste förekommande snäckor: vinbergssnäcka (Helix pomatia) och brunläppad trädgårdssnäcka (Cepaea nemoralis).

       

// Moa

Presentation


välkommen till vår djur blogg! Här skriver vi fakta om djur, lägger in roliga djur videos och mycket mer ♥ :)
Kommentera och fråga hur mycket ni vill! Vi svarar på allt och ger tips och hjälper er om ni undrar något! :)
Kram från oss på djurensfak

Fråga mig

148 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill ni att nästa fakta ska handla om?
 Hundras
 Kattras
 Kaninras
 Vilt djur
 Vårt djur
 Lantdjur
 Något annat djur, skriv i frågor

Senaste inläggen

Klockan är..

Katt♥

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

kalender

Besöksstatistik

Mitt Marsvin♥

Min tupp♥

Kanin

Bobblehead Bunny

RSS

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Maj 2012 >>>

Free Myspace Generators

Hundar..♥

Fiskar


Ovido - Quiz & Flashcards